Čriepky elegantnej Madeiry (Jana Kristeková)

Ostrov večnej jari. Ostrov kvetov. Perla Atlantiku. Desiatky prívlastkov jedného ostrova. Ostrova Madeira opradeného legendami.

Jedna z nich, viažuca sa k jej vzniku, rozpráva o poslednom dni v roku. Práve v túto poslednú noc sa Panna Mária nakláňala z oblohy nad oceánom. Prišiel za ňou Sv. Silvester, ktorému sa zverila so svojím trápením. Spomínala na krásnu Atlantídu, potopenú Bohom, ktorý chcel potrestať jej obyvateľov. Ako rozprávala, z očí sa jej rinuli slzy smútku a milosrdenstva. Silvester si všimol, že to v skutočnosti nie sú slzy, ale perly, ktoré dopadali na miesto, kde kedysi bájna Atlantída zmizla. A tak sa zrodila Madeira, perla Atlantiku. Kedysi sa nad ostrovom zjavovala žiara. Presne, keď hodiny na deň Sv. Silvestra odbili polnoc. Tá sa síce časom stratila, ale obyvatelia ostrova ju dodnes udržiavajú živú slávnym koncoročným festivalom s obrovským ohňostrojom.

Hra svetiel, Funchal, Madeira, Jana Kristekova

 

„Silverstrovská“ hra svetiel

Prečo spomínam práve túto legendu ? Silvestra predsa oslavujeme aj u nás, aj keď z trochu iného dôvodu. Možno kvôli tejto legende je vianočný a novoročný čas na Madeire jedným z najkrajších období. Na začiatku tohto obdobia som navštívila ostrov aj ja. Aj keď paráda začínala až v čase, keď som ja odchádzala. Na Madeire sa koncoročné oslavy berú strašne vážne. Prípravy na ne začínajú už v júni, keď sa počas festivalu vyberá „Ohňostrojca“. V roku 2006 sa totiž ohňostroj v meste Funchal zapísal do Guinessovej knihy rekordov ako vôbec najväčší ohňostroj na svete. A na Madeire by boli radi, keby to tak ostalo. Zdobiť sa začína tak mesiac pred rozsvietením a neprestane sa, kým nie sú svetlá na každom strome, dome a kameni. Napriek tomu svetlá sa nerozsvietia skôr ako druhý decembrový týždeň. Otvoria sa aj vianočné trhy, kde sa môžeš poprechádzať vianočnou dedinou, dať si drink alebo posedieť Santovi na kolenách. Skrátka vianočná pohoda, ktorá sa na teba neškerí z regálov už od augusta.

Ostrov večnej jari

Teplota na Madeire ani v zime neklesá pod 18 stupňov. V čase môjho pobytu bolo dokonca až 25. Hoci som sa nekúpala, prechádzať sa po vianočných trhoch v tričku mi prišlo predsa len trochu čudné. Pripomenulo mi to Vianoce v Egypte, kde sme sa v 30tich stupňoch a santovských oblečkoch preháňali na ťavách. No ale tieto krásne teploty majú obrovské výhody. Som rada, že na zemi existujú takéto miesta, pretože ľudia ako ja (čo neznášajú chlad) nemusia celú zimu trčať doma. Okrem toho, vďaka podnebiu a levadám je ostrov celoročne zelený a rozkvitnutý. Aj unikátnou endemickou flórou. Celoročne si tu môžeš užiť fantastické tropické ovocie, ktoré rastie dokonca priamo v meste. Aj keď ľudia sa na teba budú pozerať dosť čudne, keď sa budeš škriabať na palmu po banány v centre mesta Funchal.

Turisti na Pico do Arieiro, Madeira, Jana Kristekova

V tieni futbalovej lopty

Príbeh objavenia ostrova Madeira nie je dodnes celkom jasný. Vie sa, že to bolo v čase veľkých námorných objavov. Ostrov „zasiahol do života“ viacerým známym moreplavcom vrátane portugalského princa Henricha Moreplavca a Kryštofa Kolumba, ktorý sa tam oženil. Podľa jedného zo slovenských zdrojov aj dokonca narodil (čo je samozrejme hlúposť). Sochy týchto velikánov sú po celom ostrove, Kolumbus má na ostrove Ponto Santo aj múzeum. Obyvatelia si ale našli novú modlu. Na štadión, kde Cristiano Ronaldo začínal, ťa zoberú v rámci takmer každej exkurzie. Ak aj nie, každý sprievodca ti o ňom porozpráva s takou hrdosťou v hlase, akoby sa jednalo o jeho vlastného syna. Ronaldo má svoje múzeum v meste Funchal. Alebo teda skôr svätyňu. Videla som, stačilo raz. Nabudúce radšej volím Kolumba. Aj ako fanúšik Realu Madrid.

 

Poncha alebo poncho ? Sladká alebo kyslá ?

Keď som bola na Madeire, každý večer sme si užívali osviežujúci nápoj poncha. Podľa toho čo som sa dozvedela ja, dávajú doňho Aguardente de cana (rum), med, cukor, citrón. Kyslý nápoj vraj vymysleli rybári a pili ho pred každý výjazdom na more. Pre zdravie. Vraj vylieči všetko od opice po vypadávanie vlasov. No a potom som z iného zdroja počula, že poncha má byť vraj sladká, že ju vôbec nevymysleli rybári.

Tak ako to vlastne bolo ? Ochutnali ste už tento nápoj ? Má byť podľa vás sladká alebo kyslá ?

Záhadu rozlúsknem a ďalšie diely do puzzle s názvom Potulky elegantnou Madeira doplním už 13. 3. 2016 v Bratislave.

,