Barion Pixel
Nahrávam Podujatia

Piešťany – Cestou necestou – Palestína: za múrom Svätej zeme a Z Pakistanu do Indie

9. októbra od 18:00 do 21:00

8,00€

Srdečne vás opäť pozývame na cestovateľský festival Cestou necestou v piešťanskom Žiwell Kursalone. Tešiť sa môžete na Petru Kováč, s ktorou nahliadneme za múry Svätej zeme a posnažíme sa porozumieť komplikovanej situácii v Palestíne. S druhou prednáškou sa prenesieme ešte ďalej na východ a s Tomášom Pastierikom budeme putovať z Pakistanu do Indie, kde sa dozvieme, prečo je práve tento kút zeme jeho najobľúbenejším splneným cestovateľským snom. Tešíme sa, vidíme sa!


18:00 Petra Kováč – Palestína: za múrom Svätej zeme

Kto by nepoznal Jeruzalem? Korunovaný zlatou kupolou Skalného Dómu. Je prítomný v každej modlitbe a v každom momente, v ktorom sa ľudia cítia blízko k Bohu.
Mesto Betlehem, ktoré sa stalo symbolom Vianoc má dnes trpkú príchuť. Biblickou krajinou sa totiž tiahne obrovský betónový múr, ktorý ho skrýva. Ramalláh, de facto hlavné mesto Palestíny v ktorom sa nachádza aj mauzóleum Jásira Arafáta. Najstaršie mesto na svete, Jericho. Ťažko skúšaný Hebron, kde vedľa seba žijú (ale nespolunažívajú) pôvodní obyvatelia mesta a židovskí osadníci. Rodiny, ktoré sa nemôžu stretávať. Územie, ktoré palestíncom mizne pred očami. Vojenské check pointy. Boj Dávida s Goliášom. Ale aj reštaurácie s vodnými fajkami, tóny svadobného pochodu zaffa, nielen arafatky, ale aj krásne vyšívané ženské róby, dezert zo syru a káva s kardamonom, a víťaz speváckej súťaže “Arab Idol”.
O tom všetkom nám porozpráva milovníčka blízkeho východu Petra Kováč.


19:20 prestávka

19:30 Tomáš Pastierik – Z Pakistanu do Indie

Alebo ju miluješ, alebo nenávidíš- známe indické klišé. Tomáš ale klišé nemá rád a presvedčí nás aj o tom, že Indiu(aj keď je to jeho srdcovka) viete kľudne milovať a nenávidieť v priebehu jednej hodiny, minúty, sekundy 🙂 Je to totiž silná zmes emócii, pocitov, chutí a vnemov, vo všetkých možných smeroch. Pri svojej štvrtej návšteve tejto intenzívnej krajiny, sa rozhodol začať svoju púť už v susednom Pakistane. Kultúrny šok v pakistanskej metropole Karáči, autentické a mystické Sufíjske ceremónie v Sehwane, historické Lahore, nečakane napínavý prechod cez unikátnu hranicu Wagah a Tomášov výber toho naj čo môžete vidieť a hlavne zažiť v Indii. Toto rozhodne nebude iba o Taj Mahale! Budeme stopovať, strácať sa v džungli na ďalekom severo-východe krajiny, objavovať silu posvätných pútnických miest rôznych náboženstiev, v Meghalaye narazíme na  kmeň, kde ešte stále vládnu ženy, alebo sa v Himaláyach neplánovane stretneme s Dalajlámom. A to zďaleka nieje všetko..

 


Predpredaj končí hodinu pred začiatkom podujatia. Ďalšie vstupenky budú dostupné na mieste za 10€, alebo 6€ na poslednú prezentáciu. Podujatie nájdete aj na facebooku.

Details

Date:
9. októbra
Čas:
18:00 do 21:00
Cost:
8,00€
Event Kategória:
Event Tags:

Organizátor

OZ Cestou Necestou
Email:
nika@cestounecestou.sk

Miesto podujatia

ŽiWell Kursalon
Beethovenova 5
Piešťany, 92101 Slovenská republika
+ Google Map

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Piešťany: 9.10.2024
8,00
51 available